29 травня 2023

Як компаніям не залежати від логіста: експертна думка

Як компаніям не залежати від логіста: експертна думка

1713

TMS (Transportation Management System) допомагають ефективно управляти та автоматизувати логістичні процеси, такі як управління замовленнями, маршрутизація, відстеження вантажів та інші операції. Тому все більше бізнесів переходять з ручного планування маршрутів на інноваційні технології – хмарні TMS-системи.

Однак ще багато компаній в Україні не повністю розуміють переваги автоматизації логістики. Часто це пов'язано зі страхом високих витрат на впровадження нових технологій. Але є ще один фактор, що не дає спокою керівникам – це страх бути залежним від логіста, оскільки тільки він матиме спеціалізовані знання та навички, що необхідні для ефективної роботи TMS-сервісу. Керівники побоюються, що інші співробітники не зможуть ефективно використовувати впроваджене IT-рішення, або сумніваються у можливості знайти заміну досвідченому логісту.

Про те, чи дійсно існує проблема «незамінності» логістів та як її можна вирішити ми дізналися у обізнаного в даному питанні експерта – провідного інженера з впровадження логістичного сервісу ANT-Logistics Дмитра Короткова. За час роботи Дмитро впроваджував TMS як в українські, так і в іноземні компанії, отож, не раз спостерігав або особисто опікувався процесом зміни логістів.

- В деяких компаніях логісти планують маршрути вручну, не використовуючи TMS. Як втрата ключового логіста  може позначитися на ефективності внутрішніх процесів такого бізнесу?

Існує міф, що при використанні ручного формування маршрутів втрата логіста не призведе до порушення налагоджених процесів. Керівники бачать, що логіст самостійно формує маршрути в таблиці Excel, та сподіваються, що його наступник буде такий же вправний та досвідчений у плануванні вручну. Але часто не береться до уваги, що в кожній компанії є своя специфіка маршрутизації, до якої вже звикли водії та клієнти. Тому лише з часом новий логіст зможе виконувати ручне планування у більш-менш прийнятному вигляді, а до того – компанії будуть стикаються з накладками, незадоволенням водіїв та клієнтів. Щоб запобігти цим проблемам, дуже важливо забезпечити вчасну передачу досвіду від попереднього логіста до нового робітника.

- Як справляються з втратою логіста компанії, які вже використовують TMS-систему? Чи вірною буде думка, що компанії, які впровадили TMS – це «заручники»  висококваліфікованого логіста?

Звичайно, несподіване звільнення логіста – це завжди складнощі для будь-якого бізнесу. Але при  впровадженні ANT-Logistics у роботу компанії ми вживаємо превентивних заходів для забезпечення стабільності та ефективності роботи логістичного відділу.

Ми часто проводимо онлайн-навчання не для одного логіста, а для цілих команд одночасно. Завдяки цьому підходу, в компанії є резервний спеціаліст, який зможе підстрахувати основного логіста  у випадку його хвороби, відпустки чи звільнення. Записи зумів з онлайн-навчаннями дають змогу переглядати матеріали у будь-який зручний час.

І ще один важливий момент – в процесі впровадження виконуються всі початкові налаштування сервісу. Після цього логісти здебільшого використовують лише базові навички формування маршрутів. У частини наших клієнтів взагалі виконана безшовна інтеграція з CRM-системою, тому для них процес формування маршрутів зводиться фактично до натискання однієї кнопки. Безсумнівно, це може зробити спеціаліст з мінімальними навичками роботи у TMS. А коли деякі питання все ж виникають – наша техпідтримка або ж доступні довідкові матеріали оперативно допомагають їх вирішити.

Якщо ж з’являється необхідність зробити свою команду більш кваліфікованою або навчити новий персонал, завжди можна замовити додаткове навчання. Завдяки індивідуальному підходу ми забезпечуємо потреби кожного клієнта.

- Звичайно, кожна компанія хоче якомога швидше знайти кваліфіковану заміну звільненому логісту. Чи складно знайти спеціаліста, що вже має досвід роботи з TMS-системою?

Щодо логістів, які вже знайомі з сервісом ANT-Logistics, можна з упевненістю сказати, що на українському ринку праці їх досить велика кількість. Це поясняється двома факторами. По-перше, студенти профільних спеціальностей більш як 15 українських вишів та коледжів навчаються працювати саме в логістичній програмі ANT-Logistics. По-друге, ми є лідерами серед аналогічних сервісів в Україні, тому існує високий шанс знайти спеціаліста, що вже отримав необхідні навички на попередньому місці роботи.

До того ж, навіть якщо новий спеціаліст не знатиме, як працювати з TMS-сервісом, його можна швидко цьому навчити. Хороший логіст завжди прагне вдосконалювати свої знання, щоб бути конкурентоспроможним на ринку праці і досягти кращих результатів у своїй діяльності.

- Які Ви можете дати поради, як компаніям впоратися зі звільненням спеціаліста з логістики?

Звільнення логіста найбільш критично впливає на ті компанії, де всі важливі процеси зав'язані на одній людині. Тому вкрай важливо підготуватися до можливої втрати ключового логіста. Компаніям необхідно завчасно організувати тренінги та навчання для резервних співробітників, підготувати чітку документацію та інструкції, які в подальшому допоможуть новому логісту швидше орієнтуватись в роботі. Якщо планування маршрутів виконується вручну – є сенс розглянути можливість впровадження автоматизованих систем та технологій у логістичні процеси компанії. В такому випадку керівник не залишається один на один з проблемою втрати логіста, за його спиною завжди буде команда професіоналів, яка зможе допомогти та оперативно навчити нового співробітника. Тим більше, що передача власного досвіду ручного планування маршрутів від попереднього логіста до нового логіста займає 2-3 тижні, в той час як навчання базовому плануванню у TMS – лише 1 день.

  

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua

Раздел: Керівнику ЗЕД >

Теги:

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*