11 жовтня 2022

Туалетний папір подорожчав на 50% – виробники розповідають чому

Туалетний папір подорожчав на 50%  –  виробники розповідають чому

1820

Більшість українців непокоїть підвищення цін на товари першої необхідності.  Туалетний папір подорожчав вже на понад 50%, чи буде ціна продовжувати рости далі? Експерти назвали ряд причин, що помітно впливають на цінники в магазинах.

Через військове вторгнення рф, українська держава переживає потрясіння, як і український бізнес в цілому. Весь світ певною мірою відчув на собі вплив війни, що також призвело до інфляції на лише в Україні, а й в інших країнах Європи і світу. Виробники туалетного паперу потерпають від приблизно однакових проблем, що впливають на їхню роботу, серед них:

- Вартість та наявність сировини, особливо імпортної,

- Підвищення вартості енергоносіїв,

- Інфляція, девальвація національної валюти,

- Логістичні проблеми.

Навіть у цих непростих умовах ми намагаємося підтримувати дієздатність підприємства і  максимально забезпечувати споживачів, – зазначають на Київському картонно-паперовому комбінаті – одному з найбільших виробників туалетного паперу і паперових виробів, і розповідають, з чим саме доводиться стикатися українським виробникам.

Один з ключових впливів війни на світову торгівлю – це ріст цін на сировину та енергоносії, що впливає на собівартість виробництва. Так, целюлоза, з якої виготовляють білий туалетний папір та паперові серветки й рушники,  взагалі не виготовляється в Україні, і Київський КПК закуповує її за кордоном. Зокрема, за останній рік вартість целюлози зросла на 44%.

Зросла також і вартість макулатурної сировини, з якої виготовляють один з найбільш відомих українських брендів туалетного паперу (Обухів 65). За останній рік ціна на макулатуру зросла більш як на 35%. При цьому на ринку є певний дефіцит на якісні марки макулатури, через структурні зрушення в економіках розвинутих країн пов’язаний з переходом на більш екологічні рішення в пакуванні і зростанням електронної комерції.  І вартість сировини продовжуватиме зростати через інфляцію. Курс євро стрімко виріс з моменту початку війни, що теж додає відсотків у збільшенні ціни.

Також важливу роль відіграє й логістика, яка також позначилась на зростанні цін на сировину. Нині проблеми з логістикою стоять ще гостріше, адже всі перевезення вимушено здійснюються автомобільним транспортом, який є найдорожчим після авіаперевезень. А з огляду на сьогоднішню вартість пального, яка зросла більш ніж вдвічі, вартість перевезень збільшується пропорційно.

«Ми закуповуємо целюлозу в Північній Європі і завозимо її з порту в Латвії . Це значно дорожче, ніж якби ми доставляли її морем або залізницею. На жаль, це нові реалії, до яких треба адаптуватися. Порушені логістичні ланцюги теж сильно впливають на собівартість, і така ситуація й у інших виробників, – розповідає начальник відділу маркетингу Київського КПК Олексій Старцев.

Крім того, виробництво санітарно-гігієнічної продукції має енерговитратну технологію, частка енергоносіїв в собівартості продукції  становить 25%. При цьому вартість газу та електроенергії для бізнесу зростала і продовжує зростати кожного місяця.

Весь комплекс факторів призвів до стрибкоподібного зростання ціни на паперову продукції. Водночас ми не можемо зараз передбачити, що це останнє зростання ціни на ринку, поки що ціни на сировину стабілізувалися, але чи це на довго ніхто не береться прогнозувати.

Зараз для українського бізнесу нелегкі  часи, і головною метою діяльності є не отримання прибутку, а збереження підприємства - це виробничий потенціал, робочі місця, а також допомога українській економіці. Однак прогнозувати в поточних умовах чи мінятиметься собівартість продукції неможливо. Це залежить від умов які складуться в державі, та кон’юнктури на світових сировинних ринках. Якщо ціни впадуть на сировину чи енергоносії, то можливо навіть очікувати зниження цін, – додав спікер.

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*