26 серпня 2022

Бізнес може допомогти розвивати напрямок психічного здоров’я дітей. Кейс ТМ «Рум’янець»

Бізнес може допомогти розвивати напрямок психічного здоров’я дітей. Кейс ТМ «Рум’янець»

2394

Чому варто вже зараз звернути увагу на проблеми психічного здоров’я населення України й дітей зокрема та як бізнес може допомагати в цьому напрямку? Успішний кейс Рівного: «Переселені сонечка» проєкт, який варто розпочати в кожному місті України.  

Проблема, яку не можна відкладати на потім

Від початку повномасштабного вторгнення за данимиМіжнародної організації з міграції (МОМ) станом на серпень в Україні 7,1 млн внутрішньо переміщених осіб. Надзвичайно велика кількість людей були змушені покинути власні домівки, розлучитись з близькими, переїжджати до безпечніших регіонів ризикуючи життям і навіть бачити смерть віч-на-віч.

Живучи в умовах воєнного стану, практично все населення України переживає постійний стрес, тривогу за власне життя та своїх близьких. Усі ці фактори становлять негативний вплив на психічне здоров’я людей. Особливо вразливою групою населення є саме діти.

За червневими підрахунками МОЗ 15-16 млн українців потребують психологічної підтримки, 3-4 млн – медикаментозного лікування. Для того, щоб попередити критичну ситуацію в аспекті психічного здоров’я населення, необхідно активно працювати у цьому напрямку вже зараз.

«У час війни та після її закінчення увага до психічного здоров’я громадян повинна бути на особливо високому рівні, оскільки саме рівень психологічного благополуччя буде впливати на загальний стан здоров’я, економічне відновлення та добробут країни», зазначається на сайті МОЗ України.

Перша леді країни Олена Зеленська ініціювала Національну програму психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Проте, поки програма лиш набирає обертів, у різних містах України вже реалізовуються проєкти психологічної допомоги населенню.

Арт-терапія – спосіб допомогти дітям подолати страхи

У Рівному активно розвивається напрямок психологічної допомоги дітям. 11 серпня відбулася презентація збірки дитячих творів про війну «Переселені сонечка». Авторка проєкту «Переселені сонечка» – рівненська письменниця, психологиня, громадська діячка Олена Медведєва.

 

Фото О. Харвата

Від початку війни на свої творчі майстер-класи вона запрошувала маленьких рівнян та дітей з інших українських міст, яким довелось покинути свої домівки та переселитись до Рівного. Казкотерапія – один із методів, за допомогою якого пані Олена працює з дітками.

«Я розпочала роботу з дітками одразу в перші тижні війни.  У нас з дітками відбувались і персональні зустрічі, і групові заняття. Терапевтичний ефект казкотерапії полягає в тому, що діти могли висловлювати все, що їм боліло і раділо, про що вони думали і про що вони хотіли б сказати, але особисто не могли. Завдяки казкотерапії діти мають головного героя і вони можуть через нього висловити будь-що – свою лють, своє бажання», – розповідає авторка проєкту Олена Медведєва.

Фото О. Харвата

Казки, створені малечею, стали збіркою під назвою «Переселені сонечка». До збірки увійшли 18 дитячих творів. Серед юних авторів троє рівнян та діти, які переїхали на Рівненщину з Авдіївки, Маріуполя, Попасної, Бучі, Чернігова, Херсона та інших міст.

 

«Завдання казкотерапії – допомогти дитині позбутися страху, який її переслідує, адже він набутий. Цей страх  з'явився лише з моменту, коли вона почула вибухи чи побачила важку техніку російського окупанта. Якщо дитина за шкалою до 10 балів відчуває страх на мітці 9 – це говорить про те, що вона відчуває дуже сильний страх і його можливо позбутись у спосіб конфронтації. Що це означає? Дитина розповідає про свій страх, вона розповідає один раз, потім вдруге, втретє. Щоразу з'являються якісь інші деталі.  Я постійно запитую, яка позначка на шкалі зараз «8, 7, 6»? Коли ця позначка постійно знижується, я розумію, що дитині вдається позбутись страху. Необхідно допомагати дітям долати страхи якнайшвидше», – пояснює Олена Медведєва.

Окрім казкотерапії пані Олена застосовує анімаційну терапію, тісто-терапію, пошиття іграшок та вишивкотерапію. Саме поєднання різних методів арт-терапії допомагає заохотити дітей регулярно відвідувати зустрічі з психологом. Понад те, навіть назва «арт-терапія» сприймається набагато легше й не травмує дитину.

«В основному в групах дітки від 6 до 12 років. У їхньому віці думка про те, що необхідно відвідувати психолога, або пройти психологічну реабілітацію, також може викликати стрес. Коли ж ти запрошуєш дитину на творчий майстер-клас, сприймається така інформація зовсім по-іншому. Арт-терапія допомагає дітям швидше розкритись», – розповідає психологиня.  

Загалом від початку війни майстер-класи Олени Медведєвої відвідали близько 40 сімей, а це орієнтовно 70 дітей.

Роль бізнесу у соціальних проєктах

Привернути увагу до проблеми психічного здоров’я населеннята голосніше розповісти про дієві моделі роботи з дітками у цьому напрямкуОлені Медведєвій допоміг саме місцевий бізнес. Рівненська ТМ «Рум'янець» (ТзОВ «Хлібодар») підтримала проєкт «Переселені сонечка» та допомогла видати збірку накладом 6 000 примірників.

Фото з Facebook-сторінки ОК «Захід»

Понад 3 000 примірників книги цьогоріч отримають першачки міста Рівне і саме за цією книгою для дітей проведуть їх перший шкільний урок.

«Подібний подарунок першачкам насправді має багато завдань. Починаючи від досить смволічного, адже маленькі рівняни проведуть свій перший урок з книгою, яку написали їх юні колеги з різних куточків України. Це ще одне потужне свідчення єдності нашої нації.

Поряд з тим, цей подарунок має практичне значення – вкотре привернути увагу батьків до того, що у цей надскладний час потрібно постійно пильнувати психологічний стан дітей», – зазначає менеджер з комунікацій ТМ «Рум`янець» Наталія Стаднік.

Ще 2 000 примірників передали нашим бійцям на передову. Для військових подібні подарунки також мають особливе значення. 

 «Дякуємо діткам! Ми докладемо максимум зусиль, аби повернути дім, кожній дитині, кожному громадянину України, що втратив його через російську агресію», – йдеться на сторінці Оперативного командування «Захід» у Facebook.

Випуск збірки «Переселені сонечка» великим тиражем та їх передача військовим і першачкам – це не фінальна крапка проєкту. Один в полі не воїн, тож завдання збірки – привернути увагу населення країни до питання психологічного здоров’я і розпочати активну роботу у цьому напрямку вже зараз.

«Коли ми побачили сигнальний примірник «Переселених сонечок», ми без тривалих роздумів прийняли рішення посприяти, аби ця книга потрапила до якомога ширшого кола людей і, звичайно ж, до наших бійців на передову. Ми впевнені у тому, що проєкт «Переселені сонечка» повинен мати продовження, адже ми отримуємо фідбек батьків, про дієвість методик пані Олени, а також, фідбек військових, яким зараз дуже важлива така підтримка малечі. Маємо надію, що приклад нашого тандему (психологи і бізнес – прим. авт.) знайде відгук і в інших містах», – резюмує директор ТзОВ «Хлібодар» Микола Загривий. 

 

«Переселені сонечка» ідея, яку варто розвивати і в інших містах 

Як зазначають у МОЗ, війна – це надпотужний стрес і наслідки пережитих подій можуть проявитись навіть за кілька років після завершення бойових дій. За ідеєю Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки населення з українськими фахівцями ділитимуться досвідом психологи з Ізраїлю. Поряд з тим, наші психологи також мають власні ефективні напрацювання, які потребують підтримки та розвитку. Головне завдання нині – об’єднати фахівців з різних куточків країни та допомогти їм рухатись у напрямку психологічної реабілітації населення вже зараз. 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*