14 вересня 2022

Фондовий ринок США пережив найгірший день з літа 2020 року

Фондовий ринок США пережив найгірший день з літа 2020 року
1221

Американський та азіатські фондові ринки відреагували обвалом на вчорашні дані про інфляцію в США, які виявилися гіршими за прогнози, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на The Bell.

Зростання споживчих цін, що продовжується, та інші фактори практично гарантують нове підвищення ставки ФРС ще на 0,75 пунктів на наступному тижні. Це змушує інвесторів позбавлятися ризикових активів. Відлуння обвалу дійшло навіть до російського ринку акцій, зазначають аналітики.

Фондові індекси США продемонстрували найсильніше падіння за два роки після новини про те, що інфляція в країні в річному вираженні сповільнилася всього до 8,3% за підсумками серпня замість очікуваних 8–8,1%. S&P 500 упав на 4,3%, Nasdaq Composite – на 5,2%, Dow Jones – на 3,9%. Це найсильніше падіння з 11 червня 2020 року. Після американських індексами посипалися й азіатські. Валюти Японії, Південної Кореї та Китаю подешевшали, долар навпаки виріс. Впали ф'ючерси на європейські акції, Біткоїн обвалився на 10%, що стало найбільшим падінням із червня.

Після публікації даних про інфляцію аналітики впевнені, що ФРС наступного тижня знову підвищить ключову ставку на 0,75 пунктів, і не виключають подальшого підвищення на цілий відсотковий пункт. Глава ФРС Джером Пауелл наприкінці серпня заявив про намір продовжити боротьбу з інфляцією, навіть якщо це призведе до уповільнення економіки. Вже тоді він наголошував, що регулятор вивчає можливість підвищити ключову ставку на вересневому засіданні на 0,75 в.п. втретє поспіль. З початку року ФРС підвищила ключову ставку на 2 в.п. до 2,25–2,5%.

Нові дані щодо інфляції — останні перед засіданням ФРС — зруйнували надії на те, що зростання споживчих цін суттєво сповільнилося і політика регулятора стане менш «яструбиною». Це змусило інвесторів позбавлятися ризикових активів, до яких вони почали повертатися останніми тижнями.

Інвестори продавали все — від акцій та облігацій до нафти та золота, зазначає The Wall Street Journal. Подешевшали акції всіх 30 компаній з індексу Dow Jones Industrial Average, падіння спостерігалося у всіх 11 секторах S&P 500, зазначає видання. Котирування Meta впали на 9,4%, BlackRock - на 7,5%, Boeing - на 7,2%.

Затяжний період високої інфляції змушує центробанки вживати все більш жорстких заходів для боротьби з нею, що загрожує світовій економіці рецесією: останнє опитування Bank of America показало, що кількість інвесторів, які чекають на рецесію, досягла максимуму з травня 2020 року. Як центробанки припустилися історичної помилки з інфляцією, ми пояснювали тут.

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua

 



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також