Дослідження: найбільші виробники продуктів продають шкідливішу їжу в бідних країнах
Найбільші у світі виробники їжі продають більше шкідливих продуктів у країнах з рівнем доходів нижче за середній. Про це свідчать результати дослідження організації Access to Nutrition Initiative (ATNI), повідомляє TradeMaster.UA.
ATNI досліджувала 30 найбільших виробників продуктів, які займають 23% світового ринку продуктів. Оцінювалися товари в тому числі Nestle (бренди Nescafe, Nesquik), Coca-Cola (Sprite, Fanta), Danone (Evian, Alpro, Activia), PepsiCo (Lay's, Pepsi), Unilever (Knorr, Magnum), Mondelez (Alpen Gold, 7 Days, Milka), Mars (M&M's, Twix, Snickers) та Kellanova (Pringles, Cheez It).
ATNI оцінила понад 52 400 продуктів за рейтинговою системою, що враховує у тому числі поживну цінність та вміст мікро- та макронутрієнтів у їжі. Продукти оцінювалися за п'ятибальною шкалою: чим вищий показник, тим корисніший продукт. Товари з оцінкою понад 3,5 бали вважаються кориснішими.
У країнах із низьким рівнем доходів усереднений показник корисності продуктів становив 1,8 бали, а в країнах з високим рівнем доходів — 2,3 бали. "Це дуже чітка картина: продукти компаній у найбідніших країнах світу, де вони активно нарощують присутність, менш корисні для здоров'я", - прокоментував директор з досліджень ATNI Марк Війне.
У бідних країнах дедалі доступнішими стають оброблені продукти, зазначає ATNI. «Через те, що в багатих країнах все більше людей використовує препарати для схуднення, продаж упакованих харчових продуктів у них почав знижуватися. Тому компанії шукають нові ринки збуту», – пояснює ATNI. І багато транснаціональних корпорацій вже заробляють у бідних країнах більше, ніж у багатих, зазначається у звіті.
Представник Nestle заявив Reuters, що компанія намагається збільшити продаж продуктів з більшою поживною цінністю і допомогти людям слідувати більш збалансованій дієті. Представник PepsiCo від коментарів відмовився.
Результати дослідження є особливо важливими для бідних країн, тому що перероблені та упаковані продукти є однією з причин епідемії ожиріння у світі. З 2021 р. її темпи зростання прискорилися, особливо у країнах із низьким та середнім рівнями доходу, зазначає ATNI. У 2022 р. 43% дорослого населення планети (близько 2,5 млрд осіб) мали надмірну вагу. А неправильне харчування та ожиріння збільшують ризик розвитку діабету, гіпертонії, хвороб серця та інших неінфекційних захворювань.
З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua
Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua
Раздел: Товари та ринки > Все новости
Теги: новини виробників, новини ритейлу
Коментарі
Ваш коментар буде першим.Додати коментар