27 січня 2022

Уманьпиво – перша в Україні пивоварня, яка варить пиво на сонячній енергії

Уманьпиво – перша в Україні пивоварня, яка варить пиво на сонячній енергії

8168

У 1878 році був закладений фундамент однієї з перших в Україні пивоварень, яка варить пиво відповідно до німецького закону про чистоту пива, згідно з яким у технології виробництва пива можна використовувати лише 3 компоненти – солод, хміль і воду. Під час Другої світової війни завод був практично повністю зруйнований, але, починаючи з 1950 року, почалася його відбудова, реконструкція і модернізація, що триває й не зупиняється на сьогодні. На заводі виробляють пиво, сидр, квас, лимонад. За добу завод може виробляти до ста тисяч пляшок продукції, що відповідає європейським стандартам якості та експортується в такі Країни, як Китай, Ізраїль, США, Німеччину та інші. Але головною новиною року стала побудова найбільшої сонячної електростанції для підприємства «Уманьпиво». Яким був для компанії 2021 рік, що спонукало до такого кроку, як тривала реалізація проєкту та унікальним досвідом пивоваріння на сонячній енергії ділиться з редакцією СЕО «Уманьпиво» Ігор Кисіль. 

Ігорю, розкажіть про гордість компанії «Уманьпиво» та як для Вас пройшов 2021 рік?

– «Уманьпиво» – це неймовірна сімейна пивоварня, що розташована в центрі України. Унікальність нашої компанії полягає в тому, що сировину для виробництва пива ми вирощуємо самі на власних полях. І це дає нам можливість контролювати якість продукції, починаючи від зернинки пивоварного ячменю на полі і закінчуючи вже готовою продукцією на полицях магазинів. Ми тісно співпрацюємо з німецьким інститутом пивоваріння «Дьомінс», розташованим в Мюнхені. У нас на підприємстві тривалий час працював німецький дипломований пивовар, а також вони нам надали декілька рецептур виробництва саме німецького лагерного пива.

Рік для нас був досить вдалим. Якість нашої продукції високо оцінена на міжнародних дегустаційних конкурсах. У серпні 2021 році ми отримали премію «World Beer Awards» і наше пиво «Waissburg» (лагер) визнано кращим в Україні. А у вересні українська галузева компанія «Укрпиво» проводила міжнародний конкурс з оцінки якості продукції, випущеної в Україні пивоварними заводами, де ми отримали відразу кілька нагород. Гран-прі отримав наш уманський квас «Традиційний», золоті медалі за найвищу якість нашої продукції завоювали традиційний Уманський лимонад і нове пиво «Софіївське.

Хотів би відмітити, що саме співпраця з німецькими колегами дає нам можливість тримати якість ведення всіх технологічних процесів і витримку всіх режимів на високому рівні. Важливо, що ми отримуємо досвід, рецептури, технології та черпаємо інновації. А в Україні це все поєднується з душею наших людей, наших співробітників, нашою землею, що родить пивоварний ячмінь і хміль. Ця колаборація, як на мене, дуже гарно виправдовує себе.

– Ви перша пивоварня в Україні, яка побудувала сонячну електростанцію. Коли у Вас зародилася ця ідея? Як довго тривав процес підготовки та реалізації проєкту?

– Питання оптимізації щоденно із року в рік стоять перед кожним керівником будь-якого підприємства. Перехід на зелену енергетику – це серйозний крок і далекоглядна позиція на майбутнє. Ми вперше задумались про використання сонячної енергії ще у 2019 році та почали переговори з компанією «Рейтон». Процес підготовки охоплював енергоаудит, після якого стало зрозуміло, що завод має колосальне використання електроенергії. Навіть якщо ми заставили б усі дахи сонячними панелями, цього було б замало, щоб повністю замінити щоденне використання електроенергії. Крім того, у спеціалістів нашого партнера зі встановлення були сумніви, чи всі дахи витримають навантаження сонячних панелей, що будуть на них встановлені, оскільки заводу уже більше сотні років і багато дахів не реконструювалися. Тому була проведена експертиза кожного даху перш ніж там розміщували сонячні модулі з кріпленнями, а уже після результатів експертизи відбувалось встановлення.

– Ігорю, розкажіть, якими мотивами Ви керувались, коли вирішили установити на підприємстві сонячну електростанцію?

– Насамперед це фінансова вигода, оскільки ми маємо зараз електроенергію від сонячної електростанції по 70 копійок. Таким чином, ми інвестували та придбали електроенергію на 25 років наперед по 70 копійок. При цьому ми ще в жовтні отримали тариф від електромереж за ціною 3,91. Тому це певна незалежність від інших постачальників. Друга, не менш важлива причина, це те, що «Уманьпиво» –  компанія, яка зорієнтована на експорт. Ми плануємо дедалі більше продукції продавати на експорт, а наші закордонні партнери дуже добре оцінюють такий крок і віддають перевагу заводам, що заміщують частину електроспоживання саме зеленою енергетикою. Коли ми в Європі німцям сказали, що ми перша пивоварня в Україні, яка виробляє електроенергію з сонця, вони плескали в долоні, вітали й сказали: «Супер! Ми дуже раді, що й ви пішли цим шляхом!». Тому з гордістю можу сказати, «Уманьпиво» – це перша пиварня в Україні, яка варить пиво на сонячні енергії.

– Яке обладнання було установлено на підприємстві «Уманьпиво»? Як усе функціонує на практиці?

– На сьогодні ми установили на заводі «Уманьпиво» станцію потужністю 408 кВт, використавши для цього 10 дахів. Ми використали піддашки, навіси дахів виробничих приміщень, складів, навіть дах адміністративного корпусу. Сонячними панелями повністю покрита південна сторона. Для цього було використано 626 панелей Jinko потужністю 525 Вт і 139 панелей Jinko потужність 440 Вт. Оскільки матеріал, розміщення і кут нахилу дахів на заводі абсолютно різні, то були використані різноманітні типи й матеріали кріплень, паралельні покрівлі з підйомними механізмами, направляючі з алюмінію, що виконані гарячим оцинкуванням, алюмінієві блочки і нержавіючі з’єднання. Загалом в одній станції об’єднані елементи як мінімум 4 станцій різного типу. Кабельно-провідникова продукція європейських виробників укладена в металеві лотки для безпеки, надійності та естетичності. Серцем станції є інвертори Huawei, яких на сьогодні аж 6 штук. Обмежує перетоки в мережу головний лічильник зі смартлогерами. Ну і, звичайно, встановлена система моніторингу Huawei, що дає змогу в режимі реального часу стежити за робото станції, відстежувати поточну економію та окупність станції.

– Яка у Вас планова окупність проєкту?

– Планова окупність проєкту становить 5 років і це за умови, що ціна на електроенергію – 3 грн/кВт. А оскільки нинішня ціна на електроенергію становить уже 5 грн/кВт, то і окупність зменшується. Проте інвестувавши в сонячну електричну станцію (СЕС), ми інвестували в майбутнє пивоварні. По-перше, ми менше будемо залежати від постачальника електроенергії, а по-друге, оскільки ми плануємо, що станція буде працювати не менше 20 років, можна з упевненістю сказати, що ми 20 років будемо мати тариф 70 коп./кВт за ту кількість електроенергії, яку згенерує наша власна СЕС.

– Як Вам на практиці використання сонячної енергії?

– Враховуючи специфіку нашого виробництва, вважаю, що рішення про встановлення СЕС було дуже правильне. Із того часу, як було встановлено СЕС, ніяких зауважень до роботи станції виявлено не було. Відсутність затрат під час її експлуатації, лише періодичний огляд та моніторинг роботи обладнання за допомогою системи моніторингу, це додаткові плюси проєкту.

Які подальші плани з модернізації?

– У майбутньому планується встановлення на дахах нових виробничих приміщень додаткових сонячних панелей ще на 200 кВт.

Також у планах встановити теплообмінники на системі змащування повітряних компресорів, щоб використовувати тепло компресорів для підігріву гарячої води всієї пивоварні.

Для співпраці з пивоварнею «Уманьпиво» та з приводу оптових продаж звертайтеся за телефоном +38(096) 029-29-29.

Email: info@umanpivo.ua

Сайт компанії: https://umanpivo.ua/ua

Читайте також: Візит німців на пивоварню «Уманьпиво»

 

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*