22 вересня 2021

Зворотна дерев’яна тара: зберігання та збут

Зворотна дерев’яна тара: зберігання та збут

7141

Піддон, він же палета, основний тип дерев'яної тари призначений для транспортування і зберігання вантажів, який за багато десятиліть так і не зазнав істотних конструктивних змін. Якісно виготовлений піддон дає змогу не турбуватися за розміщений на ньому вантаж. Важливо пам'ятати, що на палеті, вартістю в кілька доларів, розміщується товар на десятки тисяч, а використання невідповідної дерев'яної тари веде до пошкоджень і втрати товару, через що бізнес може нести значні збитки.

«Саме по собі нічого не поліпшується: метал іржавіє, камінь руйнується, дерево трухне,» – відмічає директор ТОВ «Палетний двір» Олександр Желобков. Усі чудово розуміють, що для зберігання різного роду продукції і товарів необхідно створювати відповідні умови, і сучасні складські комплекси забезпечують належний рівень сервісу. Зворотній дерев'яній тарі також необхідно створювати належні умови зберігання: сухість, вентилювання, легкий доступ техніки для транспортування, при цьому складати піддон необхідно в «палета пачки» по 25 штук, підлогове покриття та стелажі повинні бути рівними. Якщо не дотримуватися перерахованих вище умови зберігання палет, то вони будуть покриватися грибком, пліснявіти, обвітрюватися або вигорати.

Ситуацію значно ускладнює той факт, що в більшості випадків піддони зберігаються на відкритих майданчиках і рампах, а пересихання і вигоряння переводить піддон із першого сорту в другій і третій за лічені місяці. А якщо на території періодично піднімається вологість повітря, то це негативно позначається на матеріалі. Дерево набухає, а після висихає і починає розшаровуватися. Кожному сорту піддонів відповідає та чи інша сфера застосування. Наприклад, піддон третього сорту не прийме жодна роздрібна мережа.

Теоретично нормативний термін служби піддону піддається виміру, проте він сильно залежить від умов експлуатації. Якщо динамічні навантаження на піддон збільшуються, то він буде служити менше. Інша річ, якщо піддон з вантажем ставлять на стелаж, де він спокійно стоїть три-чотири роки. Дерево може потемніти від часу, але своїх властивостей не втратить. Тому правильніше вимірювати термін служби піддонів логістичними циклами. Добре зібраний європіддон витримує 7–8 циклів, що відповідає нормативним вимогам європейського стандарту, де радять використовувати піддон протягом цього періоду, а потім міняти. Цей термін можна трішки збільшити, якщо поводитися з піддоном акуратніше.

Отже, що ми маємо?

Якщо ви думаєте, що на залишку маєте певну кількість зворотної тари й вона на 100 % готова для повторного використання – ви помиляєтеся. Серед цих палет будуть ті, що мають пошкодження несумісні з подальшою експлуатацією, ті, що можуть пошкодити продукцію в процесі зберігання або транспортування, і лише 65–80 % палет у кращому випадку дійсно підлягають повторному використанню. Якщо ваша зворотна тара – це стандартні європалети, то оператори палетного ринку з радістю викуплять піддони і другого, і третього сорту, але якщо мова йде про піддони типу майданчик 1000х1200, 1100х1300, 1200х1200, 1140х1140 мм, то тут інтерес до другого та третього сорту дуже стриманий, тому ви втратите більше 50 % їх вартості, коли будете здати піддони.

Таким чином, оперативний збут незатребуваною дерев'яної тари має багато переваг:

- вивільнює оборотні кошти, тому палети не лежать і не псуються у вас, а ви уникаєте утилізації;

- фіксує високу вартість палет;

- звільняє складські та виробничі площі від непотрібної тари, завдяки чому економиться понад 15% простору. Ви можете розмістити більше коробок із продукцією, коли піддони вам не потрібні;

- позбавляє додаткових питань з боку пожежних та інших органів, а також забезпечується краща прохідність навантажувачів, так як проїзд нічим не перекривається, що збільшує безпеку робіт на складі.

Не можна не відзначити галопуюче зростання цін на палети в 2021 році. ТОВ «Палетний двір» як національний оператор дерев'яної тари експертно заявляємо про критичну нестачу зворотної палетної тари на території України. Вихід є – не тримайте незатребувані піддони, не заморожуйте зворотну тару, адже це питання носить не лише фінансовий характер, а й соціальний та екологічний.

 

Більше корисної та цікавої інформації може дізнатись на офіційному сайті компанії: https://palletdvor.com.ua/ua

За консультацією звертайтесь до фахівців за тел.: +38 067 566 84 24 (багатоканальний).

Email: office@palletdvor.com.ua

Читайте також: Складні часи ринку дерев’яних палет: тенденції та перспективи

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*