25 січня 2022

Секрет виробництва якісної пасти

Секрет виробництва якісної пасти

8313

Основою здоров'я та правильного функціонування організму людини є спосіб життя, навколишнє середовище й обов’язково харчування. Саме харчування займає ключову роль у збережені здоров’я, адже більшість необхідних поживних речовин для життєдіяльності не синтезується самим організмом, а мають надходити з їжею.

Макаронні вироби – це відомий та улюблений у всьому світі продукт, що вже давно належить до так званих зручних продуктів і дає можливість відносити його до сучасних продуктів харчування. Макаронні вироби є консервованим тістом із пшеничного борошна спеціального помелу. Вони мають високу поживну цінність, хорошу засвоюваність, швидко готуються, добре перевозяться та зберігаються. Але не будь-які макаронні вироби можуть мати однакову користь і поживну цінність, адже якість кінцевого продукт залежить від кожного етапу виробництва й сировини. А як із зерна на полі отримати якісну пасту на полиці, ми дізнались у фахівців групи компаній, що заснована на сімейних традиціях і виготовляє макаронні вироби під ТМ «Ярка» уже 27 років.

Процес виробництва якісних макаронів

Якість харчових продуктів, зокрема макаронних виробів, обумовлюється двома основними чинниками: якістю вихідної сировини та специфікою технологічних операцій її переробки. Основними видами сировини для виробництва макаронних виробів є пшеничне борошно і вода. До додаткової сировини відносять різні збагачувальні та смакові добавки.

1 етап – контроль сировини

Принципова позиція ТМ «Ярка» – робота із сировиною вітчизняного виробника. За не одне десятиліття спільної роботи їм вдалося побудували партнерські відносини з найбільшими сільгоспвиробниками, що дає змогу отримувати сировину виняткової якості. Все це у поєднанні із сучасними технологіями обробки гарантує найвищу якість продукції.

Оцінка якості борошна в ТМ «Ярка» проводиться за певними критеріями:

1. Вологість. Сухе борошно (до 14 %) може зберігатися весь рік, середньо-сухе (14,5–15,5 %) – лише в прохолодний період, а ось вологе (15,5–17 %) – винятково в зимові місяці. Із настанням тепла вологе борошно злежується в грудки й починає нагріватися, а це прекрасне середовище для розмноження бактерій та цвілі. Тому у виробництві макаронних виробів використовується лише сухе якісне борошно.

2. Зольність – це ще один важливий чинник, який слід врахувати і від якого залежить ґатунок борошна. Для кожного сорту борошна встановлено певну зольність у перерахунку на суху речовину. Визначення цього показника проводять у спеціальних лабораторіях методом спалювання 1,5–3 г борошна в попередньо зваженому та прожареному тиглі.

3. Запах. Щоб визначити запах, необхідно насипати трішки борошна на чистий лист паперу, зігріти його своїм диханням і понюхати. У якісного борошна має бути приємний запах. Пліснявілий або затхлий свідчить про погане зерно або псування продукту, а сторонні аромати можуть з'являтися за умови небажаного сусідства, яке необхідно виключити.

4. Смак і хрускіт. Процес визначення якості борошна не може обійтися без цих показників. Смак та хрускіт можна дізнатися одночасно: достатньо розжувати 1–2 г продукту. Якісне борошно має солодкуватий смак, у ньому не повинно відчуватись гіркоти, кислоти або сторонніх присмаків. Інакше воно зіпсоване. Гіркий присмак борошну можуть надати в'язель, гірчак і полин, солодкий – проросле зерно, а кислота з’являється лише в тих випадках, коли пшениця зіпсована. Що ж до хрускоту, то в хорошого борошна його просто не буває. Інакше у продукті є подрібнені мінеральні домішки.

5. Клейковина – це в'язка маса, що виділяється тістом під час промивання водою. Це саме від неї залежить пекарська здатність борошна. На цей компонент впливають:
- якість зерна – м'яким склоподібним та твердим сортам пшениці характерний високий вміст клейковини (більше 35 %). А ось пророслому, пошкодженому та перемерзлому зерну властивий низький показник (менше 20 %);
- сорт – різні сорти борошна з одного й того ж зерна містять неоднакову кількість клейковини;
- вихід – зі збільшенням виходу зменшується якість борошна та збільшується вміст клейковини;
- наявність домішок жита понад 10 % знижує якість та дозу клейковини;
- борошно із пересушеного зерна може зовсім не дати клейковини.

6. Крупність. Лабораторні методи визначення крупності пшеничного борошна припускають наявність лабораторного розсіву, набору різних сит, технічних терезів, чашок і совочків для зважування продукту. Величина помелу характеризує ступінь подрібнення зерна та позначається на технологічних властивостях борошна. Дуже велике борошно погано поглинає вологу, а занадто дрібне – не дає потрібного обсягу.

Як бачимо, до борошна висувається багато вимог. Крім того, необхідно дотримуватись вимог зберігання сировини, щоб вона не втратила своєї якості. Але окрім сировини, якість макаронних виробів також насамперед залежить від проведення технологічного процесу.

2 етап – виробництво

Сучасне макаронне виробництво є єдиною автоматичною потоковою лінією. Воно складається з таких основних операцій: підготовки сировини, приготування тіста, формування макаронних виробів, сушіння, упаковки.
За часи свого існування ТМ «Ярка» виросли від сімейного бізнесу до лідера у світі виробництва вітчизняної бакалійної групи товарів. На сьогодні на фабриці повністю автоматизоване виробництво, а в арсеналі компанії 5 виробничих цехів, обладнаних італійськими виробником Pavan та Braibanti.

 

Повністю автоматизоване виробництво макаронів і пасти є запорукою безпеки та якості готової продукції. Завдяки особливостям потужного обладнання та застосування сучасних технологій, «Ярка» пропонує найкращу якість продукту на ринку, а персонал уважно стежить за якістю кожної партії продукції в кожному із цехів. Контроль за показниками відбувається 24 години на добу. Фінальний етап виробництва – перевірка кожної партії, що виходить із цеху, у власній лабораторії, що вноситься і зберігається в журналі реєстрацій якості продукту.

3 етап – пакування

Пакування товару – це насамперед його захист від пошкодження і псування під час транспортування, зберігання чи викладки уже на полиці супермаркетів, а також один із наших аргументів залучення покупця. Саме дизайн упаковки впливає на покупця в торговому залі.

ТМ «Ярка» висуває такі вимоги пакування:
- надійний захист товару;
- надійне зберігання продукту;
- спрощення транспортування товару;
- підвищення збуту;
- оригінальність;
- економічність;
- екологічність.

Таким чином, секрет якісних макаронів дуже простий: для їх виробництва використовують лише борошно з твердих сортів пшениці та автоматизовані італійські виробничі лінії. Це пов’язано з різницею у вуглеводних структурах твердої і м'якої пшениці. У зерні твердої пшениці крохмаль знаходиться у кристалічній формі, тоді як у м'якій – в аморфній. У першому випадку за правильного розмелу кристали крохмалю не руйнуються і склеюються грудочками білка, вміст якого в твердих сортах пшениці набагато вищий.

Макарони з твердих сортів пшениці не лише зберігають форму під час варіння, а й набувають безліч корисних властивостей. Такі макарони багаті на мінеральні речовини та протеїни, у них низький глікемічний індекс, що є актуальним для людей, які намагаються підтримувати хорошу фізичну форму. Страви з них на 30% задовольняють добову потребу організму в білку. А ще вони містять так звані повільні цукри, що поступово розщеплюються організмом, і людина не відчуває голоду між їдою. Поживну ж цінність макаронних виробів із м'якої пшениці можна порівняти з цінністю звичайного хліба – із цим пов'язана поширена думка про те, що від макаронів гладшають, що ніяк не відноситься до макаронів із твердих сортів пшениці.

Для співпраці звертайтесь за тел.:
050 426 46 58 – Сердюков Валерій,
067 560 86 00 – Стась Артур.
Email:
serdiukovvaleriy@icloud.com, artur20097@gmail.com
Сайт компанії:
https://www.jarka.ua/

Читайте також: Історія створення ТМ «Ярка», що не поступається за якістю італійській пасті

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*